Sociale veiligheid

Sociale veiligheid meten

Bij sociale veiligheid gaat het om een klimaat van onderling vertrouwen waardoor mensen het verschil durven maken. Of mensen zich prettig en vrij voelen in hun organisatie, is vaak niet aan de oppervlakte zichtbaar. Daarom biedt een onderzoek naar sociale veiligheid (sommige organisaties spreken liever van psychologische veiligheid) inzichten die je op het eerste oog niet ziet. 

De MonitorGroep heeft in samenwerking met Joriene Beks en Hans van der Loo een meetmethode ontwikkeld waarin alle aspecten van sociale of psychologische veiligheid in aan bod komen. Voor het meten van sociale veiligheid hebben we een krachtige vragenlijst beschikbaar. Hierin komen de vijf kenmerken voor het meten van sociale veiligheid en de drie achterliggende factoren aan bod. Tijdens een startworkshop stemmen we de vragenlijst goed af op jouw organisatie. 

Vervolgens nemen we de planning door en stemmen we de promotie van het onderzoek af op de organisatie. Via MijnMonitor – ons online dashboard – kun je veilig je e-mailadressen aanleveren, volg je tijdens het onderzoek er live de respons. Zo kun je gericht kijken welke teams of afdelingen dat extra zetje nodig hebben om een goede respons te halen. Na het onderzoek vind je er ook alle resultaten overzichtelijk bij elkaar. Zo heb je alle informatie veilig en op één plek. 

Boektip: Psychologische Veiligheid

Joriene Beks en Hans van der Loo zijn gespecialiseerd op het gebied van Psychologische Veiligheid en schreven er samen een boek over:

Psychologische Veiligheid.
Zo vorm je vrijmoedige teams.

In dit boek beschrijven ze de basis die nodig is voor een goedlopend team. De moeite waard om te lezen als je wilt werken aan Psychologische Veiligheid in je organisatie. 

Sociale veiligheid vergroten

Sociale veiligheid vergroot je niet van de één op de andere dag. Het vraagt bijvoorbeeld om het opbouwen van onderling vertrouwen, het aanmoedigen van vernieuwing en het creëren van een veilige omgeving om te leren. Het rapport geeft inzicht in welke punten van veiligheid al goed zijn en waar ruimte is voor verbetering. Het is een ideaal startpunt om – zelf of onder begeleiding van de MonitorGroep – in gesprek te gaan.

Thema's in het onderzoek

De kenmerken

 1. Inclusie
  O.a. Je thuis voelen in een team, jezelf kunnen zijn en ruimte voor verschillende meningen.
 2. Delen
  O.a. Vrijheid om je mening te geven, openheid over fouten, het delen van feedback en kennis.
 3. Leveren
  O.a. Teambelang voorop stellen, elkaar waarderen en successen delen.
 4. Uitdagen
  O.a. Vernieuwen, je nek uitsteken en de durf hebben om tegen de stroom in te gaan.
 5. Positiviteit
  O.a. Plezier in het werk, een open en ongedwongen sfeer en ruimte voor hulpvragen.

De factoren

 1. Vertrouwen
  O.a. Vertrouwen in collega’s, gedeelde normen en waarden, verbondenheid en afspraken nakomen.
 2. Vrijmoedigheid
  O.a. Openheid naar elkaar, aanspreken op gedrag, kwetsbaarheid ruimte geven.
 3. Verschil maken
  Duidelijke prioriteiten en ambities, leren van elkaar, houden aan afspraken. 

Meer weten over sociale veiligheid?

Ben je benieuwd hoe de veiligheid in jouw organisatie wordt ervaren? Neem dan gerust contact op met Marlies. Ze vertelt je met plezier meer over dit onderzoek en de manier waarop je antwoord krijgt op de vragen die voor jou belangrijk zijn.

Sociale veiligheid is actueler dan ooit. Klik op de knop hieronder om tips te lezen voor een veilige organisatie! Of bekijk de workshop ‘Over onze grenzen’

Marlies van Dissel
Onderzoeker
030 – 2887 558