5 tips: In gesprek over werkgeluk

Leidinggevenden die aandacht besteden aan het geluk van de medewerkers, vergroten daarmee de groeikansen van het werkgeluk. Leidinggevenden: Het geluk van de medewerkers ligt dus (ook) in jullie handen.

Praat jij met de medewerkers in je team over werkgeluk of vind je dat een uitdaging? Wij maken dit graag makkelijker voor je en onderaan deze pagina download je ‘Jouw gids met vijf tips voor een gelukkig gesprek’. Dat is de moeite waard! 

Werkgeluk maak je samen!

Werkgeluk maak je samen! Aan de ene kant (ik-kant) zijn er aspecten waar medewerkers zelf wat meer invloed op hebben, aan de andere kant (wij-kant) liggen factoren die je samen met de organisatie invulling geeft. Een dialoog met je medewerkers over werkgeluk is een mooie methode om de aspecten van werkgeluk verder te onderzoeken en op te bouwen. Maar een open gesprek over werkgeluk: hoe pak je dat aan? Hieronder lees je praktische handvatten om op een positieve en duurzame manier aan de slag te gaan met werkgeluk.

De 8 van werkgeluk

Dit model laat zien welke factoren het meest belangrijk zijn als het gaat om het ontstaan van werkgeluk. 

Meer dan ‘heppie-de-peppie-praat’: een onderbouwd gesprek
Werkgeluk: de één maakt bewust werkgelukkige keuzes, de ander krijgt er de kriebels van. Werkgeluk wordt nog wel eens geassocieerd of verward met fancy koffie, de voetbaltafel in de hal, borrels en bingo’s. Daar zit niet iedereen op te wachten. Voor anderen is het idee: werken oké, maar werkgeluk is wel een heel hoge lat. 

''Werkgeluk daar ben ik niet zo van. Je moet toch gewoon je werk doen!?"

Wanneer je als leidinggevende met medewerkers in gesprek wilt over werkgeluk, ga je niet voor ‘heppie-de-peppie-praat’, maar wil je ongetwijfeld een onderbouwd in gesprek over diepere drijfveren en bouwstenen van geluk. Het model de 8 van werkgeluk helpt je hierbij.

Gelukkig in dialoog
Praten over werkgeluk geeft verbinding en helpt je jouw collega’s beter te begrijpen in hun beleving en behoeften. Door regelmatig een gesprek te starten over werkgeluk, verlaag je de drempel voor medewerkers om op het moment dat iets tegen zit, bij je aan te kloppen. 

  • Elk gesprek biedt een kans om te horen hoe het gaat, successen te vieren en te ontdekken welke keuzes nog kunnen bijdragen aan ‘nóg lekkerder in je werk’ zitten. 
  • Door regelmatig te luisteren, begrip te tonen en positieve aspecten te benadrukken, bouw je aan een cultuur van openheid en waardering. Het biedt de mogelijkheid om samen te zoeken naar oplossingen voor uitdagingen in het werkgeluk waar medewerkers mee te  maken hebben en die vervolgens te evalueren. Dat lukt niet wanneer je slechts één keer per jaar de diepte opzoekt. 
  • Elke informele ontmoeting is een kans om te inspireren, te motiveren en samen te bouwen aan een werkomgeving waarin iedereen gedijt. Het gaan voor een positieve werkcultuur begint vandaag, en ieder gesprek brengt je daarin een verder.
 

Hieronder download je de gids voor gelukkige gespreken op basis van de 8 van werkgeluk. We wensen je gelukkige inzichten en inspirerende gesprekken met je medewerkers. 

DOWNLOAD

Gids met vijf tips voor een goed gesprek

Hoe zorg je voor gesprekken die bijdragen aan openheid, verbinding en het verdiepen in het werkgeluk van jouw medewerkers? Download de onderstaande gids met de vijf tips voor gelukkige gesprekken: 

 

Gebruik deze vragen als leidraad om het gesprek te openen en ontdek hoe de acht factoren van werkgeluk kunnen bijdragen aan een positieve en productieve werkomgeving.

 

Meer lezen