Plezier
Gemiddeld geven we in Nederland een 7,2 voor ons werkgeluk. Het cijfer voor plezier is daarin het meest bepalend, daarom worden plezier en geluk ook soms door elkaar gebruikt. Voor plezier is lachen een goede indicatie. Medewerkers die meer lachen op het werk, zijn ook gelukkiger over het algemeen. Ook de inhoud van het werk zorgt voor meer plezier, samen met de werksfeer en de collega’s. Daarom kunnen we in het kort stellen: leuk werk met leuke mensen is een belangrijke factor voor je werkgeluk.
Voldoening
Voldoening word het beste gemeten door de energie die een medewerker haalt uit zijn of haar werk. Een gebrek aan voldoening kan bijvoorbeeld te maken hebben met efficiency, daarom is het goed om daar dieper op in te gaan. Voldoening komt meer voort uit het resultaat dat je behaalt op een dag. Eén briljant idee op een dag kan je werkgeluk al enorm vergroten!
Competentie
Jezelf ontwikkelen, doen waar je goed in bent en door kunnen groeien, dat is wat competentie in het kort inhoudt. De doorgroeimogelijkheden, of liever: het gebrek daaraan, zijn de belangrijkste reden voor medewerkers om de organisatie te verlaten. Voor groei zijn er drie aspecten van belang: trainings- en opleidingsmogelijkheden, ontwikkelmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden. Ook de cultuur in de organisatie speelt hierbij een belangrijke rol, want mogen we leren van onze fouten? Of is er een afrekencultuur?
Autonomie
Een basisbehoefte van de mens is autonomie. Kun je je werk op jouw tempo en jouw manier doen? ‘Zelf doen’ zeggen we als kind al. Autonomie blijkt dan ook een hoge relatie te hebben met werkgeluk. Autonomie gaat eigenlijk over de vrijheid die je krijgt en daarmee het gevoel dat je serieus wordt genomen, het is een erkenning van je professionaliteit.