Hét model voor het meten van werkgeluk

We besteden een groot gedeelte van onze tijd aan werken. Fijn als we in die werkzame uren ook gelukkig zijn. Meer dan een kwart van de medewerkers in Nederland mag zich gelukkig prijzen: zijn of haar organisatie besteedt veel aandacht aan het werkgeluk van medewerkers. Maar hoe start je met het werken aan werkgeluk?

De MonitorGroep heeft de kern van werkgeluk de afgelopen jaren uitgebreid onderzocht. Op basis van deze onderzoeken, hebben wij het model ‘De 8 van werkgeluk’ ontwikkeld. Een duidelijk model dat organisaties praktisch richting geeft in het werken aan meer werkgeluk in de organisatie. 


De 8 van werkgeluk

Vertrouwen
Vertrouwen van je leidinggevende.
Kun je jezelf zijn?
Voel je je vrij om je mening te geven?

Plezier
Heb je leuke collega’s?
Wordt er voldoende gelachen?
Heb je plezier in het werk dat je doet?

Verbinding
Voel je je verbonden met je collega’s en met de doelen van de organisatie?

Zingeving
Heb je het gevoel dat je met je werk bijdraagt aan iets moois, goeds of belangrijks?

Voldoening
Het gevoel dat je ‘lekker bezig bent geweest’ en veel/goed werk hebt verzet.

Competentie
Kun je jezelf voldoende ontwikkelen en worden je talenten benut?

Waardering
Wordt jouw inzet gewaardeerd?
Krijg je erkenning voor datgene dat je doet?

Autonomie
Kun je zelf beslissen over de manier waarop je je werk doet?
Wordt er naar je geluisterd?

Werkgeluk maak je samen

Werkgeluk maak je niet alleen. Het ontstaat in een wisselwerking tussen enerzijds de organisatie en anderzijds de medewerker zelf. De 8 van werkgeluk kun je dan ook in twee groepen verdelen: de ik-kant en de wij-kant. Plezier, voldoening, competentie en autonomie zijn factoren die je als medewerker zelf invloed kunt beïnvloeden. Plezier kun je bijvoorbeeld opzoeken en om meer voldoening te krijgen kun je bewuster kiezen voor welk werk je wilt doen en welke resultaten je daarmee wilt bereiken. Voor de andere vier factoren (vertrouwen, verbinding, zingeving en waardering) ben je meer afhankelijk van de organisatie en je collega’s. Daarom noemen we dit de wij-kant van het model.

Dishappifiers

Naast de acht factoren die belangrijk zijn voor werkgeluk zijn er ook dishappifiers: dit zijn factoren die je niet werkgelukkiger maken, maar die je werkgeluk wél kunnen drukken als het niet goed geregeld is. De organisatie van het werk is zo’n voorbeeld. Een efficiënte organisatie zorgt niet voor
veel meer werkgeluk. Een inefficiënte organisatie drukt wel degelijk het werkgeluk. Werkdruk is de meest sterke dishappifier op het werkgeluk. Een hoge werkdruk blijkt prima samen te gaan met werkgeluk, maar zodra het té hoog wordt en men er hinder van ondervindt, daalt het werkgeluk drastisch. 

Handboek Werkgeluk

Wil je jezelf graag verdiepen in werkgeluk en het meten van werkgeluk? Dan is het Handboek Werkgeluk van Ad Bergsma, Onno Hamburger en Erwin Klappe een goede leestip. In het  openingshoofdstuk ligt Arie Pieter Veldhoen (aanvoerder MonitorGroep) het model – de 8 van werkgeluk – toe en vertelt hij meer over het meten van werkgeluk.
Het Handboek Werkgeluk bestellen.

Medewerkersonderzoek met de focus op werkgeluk

Download hier uw brochure

    Meer weten over het meten van werkgeluk in jouw organisatie? 

    Onze onderzoekers vertellen je er alles over!