Veiligheid

Psychologische en sociale veiligheid

Hoe veilig voelen de medewerkers zich in jouw organisatie of in je team? The Voice, Volt, D66, Ajax, de Tweede Kamer, DWDD. Niemand wil in dat rijtje komen. Voorkomen van onveiligheid begint met aandacht voor het werkklimaat en een onafhankelijke meting.

Veiligheid meten

De MonitorGroep heeft in samenwerking met Joriene Beks en Hans van der Loo een medewerkersonderzoek ontwikkeld waarin alle aspecten van sociale en psychologische veiligheid aan bod komen.  We gaan daar enerzijds in op de preventieve kant: in welke mate  de beleven medewerkers een open en veilig werkklimaat? Verder delen medewerkers anoniem hun eventuele ervaringen met ongewenst of grensoverschrijdend gedrag. In de vragenlijst komen de vijf kenmerken van psychologische veiligheid en de drie achterliggende factoren aan bod.

Whitepaper: Psychologische Veiligheid

Tijdens het jaarlijks Nationaal Werkgelukonderzoek (NWGO) wordt de psychologische veiligheid in Nederland uitgebreid onderzocht. Joriene Beks en Arie Pieter Veldhoen deelden de resultaten in een webinar. 

Bekijk hier de belangrijkste resultaten.

Thema's in het onderzoek

De kenmerken

  1. Inclusie
    Je thuis voelen in een team, jezelf kunnen zijn en ruimte voor verschillende meningen.
  2. Delen
    Vrijheid om je mening te geven, openheid over fouten, het delen van feedback en kennis.
  3. Leveren
    Teambelang voorop stellen, elkaar waarderen en successen delen.
  4. Uitdagen
    Vernieuwen, je nek uitsteken en de durf hebben om tegen de stroom in te gaan.
  5. Positiviteit
    Plezier in het werk, een open en ongedwongen sfeer en ruimte voor hulpvragen.

De factoren

  1. Vertrouwen
    Vertrouwen in collega’s, gedeelde normen en waarden, verbondenheid en afspraken nakomen.
  2. Vrijmoedigheid
    Openheid naar elkaar, aanspreken op gedrag, kwetsbaarheid ruimte geven.
  3. Verschil maken
    Duidelijke prioriteiten en ambities, leren van elkaar, houden aan afspraken. 

Een veilig werkklimaat creëren

Het resultaat van het medewerkersonderzoek naar psychologische veiligheid is een helder rapport die inzicht geeft in welke mate medewerkers een veilig werkklimaat ervaren. Deze inzichten helpen om over het werkklimaat, verwachtingen, ervaringen en wensen in gesprek te gaan.

Vooral voor organisaties waarin het niet zo gebruikelijk is om te praten over ‘hoe gaan we met elkaar om’ kan dit spannend zijn. Heel begrijpelijk. Daarom helpen/begeleiden de adviseurs van de MonitorGroep en onze samenwerkingspartners jouw organisatie of team hier graag bij.

Vanuit onze praktijkervaringen en kennis, weten we ook dat je de psychologische veiligheid niet van de één op de andere dag versterkt. Het vraagt bijvoorbeeld om het opbouwen van onderling vertrouwen, het aanmoedigen van vernieuwing en het creëren van een veilige omgeving om te leren. Wel weten we vanuit ons Nationaal Werkgeluk Onderzoek dat alle aandacht aan een veilig werkklimaat loont en dat het werkgeluk significant hoger is in een veilig werkklimaat. 

Boektip: Psychologische Veiligheid

Een brede kennis van de wetenschappelijke literatuur aangevuld met ontzettend veel praktijkervaring kwamen Hans van der Loo en Joriene Beks tot een praktisch boek: Psychologische Veiligheid, zo vorm je vrijmoedige teams. Het boek bevat praktisch toepasbare handvatten om zelf en samen met je team te gaan voor een veilig werkklimaat: de basis voor een goedlopend team. Een waardevol boek om te lezen als je wilt werken aan Psychologische Veiligheid in je organisatie. 

Meer weten over psychologische veiligheid?

Ben je benieuwd hoe de veiligheid in jouw organisatie wordt ervaren? Neem dan gerust contact op met Marlies. Ze vertelt je graag meer over dit onderzoek en de manier waarop je antwoord krijgt op de vragen die voor jou belangrijk zijn.

Psychologische en sociale veiligheid is actueler dan ooit. Klik op de knop hieronder om tips te lezen voor een veilige organisatie! Of bekijk de workshop ‘Over onze grenzen’

Je contactpersoon

Marlies van Dissel
Onderzoeker

T: 030-2887558
M: mvandissel@monitorgroep.nl

Samenwerkingspartner

Joriene Beks is één van de specialisten op het gebied van Psychologische Veiligheid. Via masterclasses, webinars, coaching, boeken én het onderzoeken van psychologische veiligheid zet zich ervoor in dat alle medewerkers zich veilig voelen in organisaties.

Joriene Beks

M: support@securingcandor.com