Bescheiden leiderschap maakt gelukkig

Wat zijn volgens jou drie eigenschappen van een goede leider? Grote kans dat je denkt aan charisma, doortastendheid, empathie of zelfverzekerdheid. Bescheidenheid staat meestal niet in de top-drie. Helaas, want bescheiden leiderschap zorgt voor meer werkgeluk. Dat is wonderlijk, aangezien leiders met narcistische en arrogante trekken sneller de aandacht trekken. Op MT/Sprout schreef Charlotte Post waarom bescheiden leiders – leiders die zichzelf niet beter vinden dan anderen, niet leiden aan zelfoverschatting en geloven in de kennis en ideeën van anderen –  het beter doen.

Bescheiden leiders doen het beter

Bescheidenheid leiders positioneren zichzelf niet boven, maar tussen de medewerkers. Geen aparte liften, kantines of parkeerplekken: gewoon net als ieder ander. Bescheiden leiders vragen om feedback en stellen de behoeften van de medewerkers centraal. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich meer betrokken voelen en beter uiteindelijk beter presteren. Dat sluit aan bij onze visie  op het gebied van psychologische veiligheid: In teams waar arrogantie de boventoon voert, is de kans op psychologische veiligheid kleiner houden medewerkers eerder hun feedback eerder voor zich. Dat remt leerprocessen en heeft uiteindelijk een negatieve impact op de prestaties die worden geleverd.

Charlotte Post beschrijft hoe Pim de Morree en Joost Minnaar (oprichters van Corporate Rebels) zich over de hele wereld laten inspireren op het gebied van leiderschap. Ze kwamen tot de conclusie dat bescheidenheid de ‘Iceberg of ignorance’ doet smelten. Volgens deze metafoor weten veel leiders niet goed wat er nu echt speelt in de organisatie. Ze kennen alleen het topje van de ijsberg. Door bescheidenheid te tonen, krijgen leiders ook inzicht in het ijs dat zich onder het wateroppervlak bevindt.

Lees hier het hele artikel op MT/Sprout

Onzichtbaar leiderschap

Het doet erg denken aan de ‘designsecretaresses’ uit een favoriet filmpje van Mathieu Weggeman (1953, hoogleraar organisatiekunde aan de Technische Universiteit Eindhoven) die vertelt over onzichtbaar leiderschap over Onzichtbaar leiderschap.

Bekijk het filmpje en je hebt meteen de kern te pakken van waar het om gaat bij bescheiden leiderschap:

 

 

Meer lezen