Van sociaal rumoer op kantoor, naar een huiskamer zonder gehoor

‘Een medewerker weet niet wat hij/zij mist, totdat een collega niet op kantoor is’, had de tekst kunnen zijn van De Dijk in deze corona periode. Contact met collega’s is voor de meeste medewerkers heel normaal, bijna vanzelfsprekend. Ze zien collega’s soms vaker dan hun eigen vrienden of familie. Toch lijkt het ineens lastig om de verbinding te houden als we elkaar niet meer kunnen zien. Samen sparren of even een praatje over het weekend.. Dat gebeurt opeens nog weinig.

Volgens de corona experts behouden we deze werksituatie hoogstwaarschijnlijk ook nog wel een tijdje. Een mooi moment dus, voor 5 tips om de verbinding met je collega’s te behouden en te versterken:

  1. Complimenten delen. Nu je jouw collega’s niet of weinig ziet in de komende tijd, merk je ook wat je mist als ze er niet zijn. Vergeet daarom niet om deze waardering uit te spreken. Mis je de fijne persoonlijke gesprekken met een collega? Bedank deze collega dan voor de oprechte aandacht en het luisterende oor die hij/zij je altijd biedt. Dit kan via een persoonlijke e-mail of een leuke kaart bijvoorbeeld.
  2. Gebruik Skype/Microsoft Teams. Microsoft heeft Teams open gezet, zodat alle organisaties hier gratis gebruik van kunnen maken. Ideaal om elkaar op de hoogte te houden via de chat of videobellen en om een beetje een indruk te krijgen van elkaars situatie. Leuk bijvoorbeeld om te zien hoe ieders thuiswerkkantoor eruit ziet. Of als er per ongeluk een kind de kamer binnen komt stormen (zoals in deze video). En vergeet niet: de gezellige vrijdagmiddag borrel kan ook gewoon doorgaan vanuit de huiskamer 
  3. Samen brainstormen. Bijzondere situaties zoals de huidige situatie, halen de meest creatieve ideeën naar boven. Gebruik deze creativiteit om samen een strategie te bedenken voor de komende tijd en om doelen te stellen. Zo kunnen jullie samen creatief en doelgericht blijven werken. Dit zorgt niet alleen voor verbinding, maar geeft ook voldoening. Zo houden wij zelf nu gezamenlijke strategiesessies via videobellen. We beginnen met een half uurtje brainstormen (wat willen we ontwikkelen?), daarna gaan we allemaal individueel aan de slag, om vervolgens weer plenair af te sluiten waarbij iedereen even kort toelicht wat hij/zij heeft ontwikkeld.
  4. Maak een gezamenlijke afspeellijst met jouw team. Mr. Brightside, Bring it on, Keep your head up.. Zo’n afspeellijst werkt niet alleen motiverend, maar zorgt ook voor een gevoel van verbinding.
  5. Samen sporten of cultuursnacken. Voor de sportliefhebbende teams onder ons: bedenk samen een workout, die iedereen tijdens de lunch vanuit het huis kan uitvoeren (Arie Boomsma geeft hier tips om te trainen met dingen die je in huis hebt). Ook kunnen jullie de ‘COTD: Challenge Of The Day’ invoeren: elke dag daagt een teamlid de anderen uit met een opdracht (één van mijn favorieten: Sally Squat Challenge, lied: Moby – Flowers). Voor de teams die meer binding hebben met cultuur of muziek: elke dag staat er een online cultuursnack klaar bij de Leidse Schouwburg-Gehoorzaal (klik hier). Zo kunnen jullie samen tijdens de lunch even ontspannen met wat humor van cabaretiers of muziek van geweldige musici.

Veel succes, maar ook veel plezier!

Meer lezen