Trakteer je collega’s op feedback

Weinig mensen hebben ‘feedback geven’ als favoriete bezigheid, dus schuift het vaak omlaag op de to-do-lijst. Na het uitstellen van feedback komt het moment waarop we aanvoelen: nu is het eigenlijk al te lang geleden om er nog over te beginnen. Oké, dan zeg ik het de volgende keer wel.. 

Een gemiste kans! Want feedback geven draagt bij aan de relatie en kan de situatie verbeteren. Werkgerelateerde feedback komt ook ten goede aan de kwaliteit van het werk. Ten derde nodigt feedback bij de ontvanger uit tot het reflecteren op de manier van werken en daarmee aanknopingspunten om zijn/haar professionaliteit te vergroten. 

Trakteren op GEBAK

Tijdens de workshop Feedback & Waarderen die we aan veel teams geven, zien we dat er nog het nodige wordt afgetobt met het feedback geven: Hoe zal ik het zeggen? Zou de ontvanger niet boos worden? Want in de kern: iedereen wil aardig gevonden worden. Om feedback op een goede manier te delen, leren we je graag de GEBAK-methode aan. Het model zie je hierboven. Een goed stuk gebak leg je niet zomaar op tafel. Dat geldt ook voor Feedback. Eerst zorg je voor een goed bordje en bodem: Komt het gelegen, is het voor jou okay om iets te bespreken? Komt het gelegen?

Dan kun je het feedbackgesprek in vijf stappen doorlopen:

 1. Gedrag beschrijven
  Beschrijf het gedrag dat je hebt waargenomen en wilt bespreken.
 2. Effect en Emotie verwoorden
  Beschrijf wat het gedrag met je doet, welke emoties het bij jou oproepen.
 3. Behoefte verwoorden
  Benoem de gewenste situatie.
 4. Ander begrijpen
  Ga na of jullie elkaar begrijpen, of de boodschap goed is doorgekomen.
 5. Koers bepalen
  Benoem het gedrag dat een gewenste oplossing biedt. Misschien komt de ontvanger zelf al met een oplossing.

En denk aan de kaarsjes

En wat is  nu een taart zonder kaarsjes? Na een geslaagd feedbackgesprek is het goed om het resultaat te vieren met een bedankje, bevestiging dat de afgesproken oplossing bijdraagt aan een fijne samenweraking/hogere kwaliteit van het werk of betere sfeer.

Eerst proeven

De gebak-methode wordt steeds makkelijker om toe te passen, als je er een paar keer mee oefent. Je kunt ongetwijfeld zelf dingen bedenken waarover je iemand feedback wilt geven. Om je op weg te helpen, lees je hieronder enkele voorbeelden. Doorloop per voorbeeld de feedback-stappen en oefen het gesprek in je hoofd of met iemand anders.

Voorbeelden:

 • Te laat komen op een vergadering.
 • Afspraak niet nakomen.
 • Iets niet op tijd aanleveren.
 • Appen, facebooken onder het werk.
 • Roddelen, over iemand praten.

Is het gelukt? Dan ben je klaar om je collega’s te trakteren.

Wil je nog meer oefenen en weten van feedback geven en ontvangen? Volg dan (samen met je team of met een aantal andere collega’s) de workshop Feedback met gebak.

Meer lezen