Psychologische Veiligheid

‘Laat maar, ik zeg het de volgende keer wel.’ ‘Zou iemand nu echt op mijn mening zitten te wachten’. ‘Ze doen toch hun eigen ding’… Allemaal gedachten die desastreus zijn voor de prestaties van een team. Gedachten die je in eerste instantie niet zomaar opmerkt, omdat ze niet worden uitgesproken. Het raakt meteen aan de kern van Psychologische (on-)Veiligheid: je ziet het niet, maar het heeft wel degelijk impact. Teams werken het beste als de teamleden zichzelf voelen en hun mening durven te geven. Het loont om actief te kijken of de mensen in jouw team of organisatie zich psychologisch veilig voelen. Joriene Becks en Hans van der Loo schreven er een boek over: Psychologische Veiligheid. Hier beschrijven ze de basis die nodig is voor een goedlopend team. Wat mij betreft is het is een mustread voor iedere leidinggevende. 

Benieuwd: Klik hier en bestel het boek.

Psychologische Veiligheid meten

Vanuit het belang van Psychologische Veiligheid, hebben Joriene, Hans en de MonitorGroep de handen ineen geslagen voor een meetinstrument voor Psychologische Veiligheid. Hierin komen de aspecten die belangrijk zijn voor het ontstaan van psychologische veiligheid aan bod. Denk hierbij aan:

 • Delen
  Het delen van kennis, inzichten en feedback. Natuurlijk is goed luisteren naar elkaar ook van belang.
 • Leveren
  Worden de aanwezige kwaliteiten in het team ook goed benut?
 • Vertrouwen
  Normen en waarden, verbondenheid en openheid over eventuele knelpunten in de samenwerking.
 • Vrijmoedigheid
  Openheid naar elkaar, elkaar aanspreken op gedrag, kwetsbaarheid en omgang met conflicten.
 • Verschil maken
  Prioriteiten stellen, verbetergerichtheid en gaan voor een ambitie.
 • Aandacht
  Aandacht aan het thema psychologische Veiligheid
 • Persoonlijke leiderschapskwaliteiten
  Anderen betrekken bij de prestaties die geleverd moeten worden.

 

Wil je meer weten over het meten van Psychologische Veiligheid (sommige mensen noemen het ook wel Sociale Veiligheid) in jouw organisatie? Neem dan gerust contact op. Ik vertel je graag meer over wat we voor jullie kunnen doen.

 


Arie Pieter Veldhoen
Adviseur & Coach Werkgeluk

Meer lezen