BJZ Utrecht is Topwerkgever

Bureau Jeugdzorg Utrecht heeft de Gouden Vuurtoren gewonnen, de prijs die door onderzoeksbureau de MonitorGroep wordt uitgereikt aan de organisatie met de grootste stijging in medewerkertevredenheid.

Bestuurder Jan-Dirk Sprokkereef is vooral trots op de medewerkers. “We zijn samen met gemeentes en andere organisaties aan het werk om de jeugdzorg na de transitie vorm te geven. Onze medewerkers zetten er de schouders onder en waarderen het vertrouwen dat ze daarbij krijgen. Dat is ook goed voor de jeugdzorg.”

Grote stijging in medewerkertevredenheid

Bureau Jeugdzorg Utrecht werkt vanuit 5 regiokantoren met ruim 600 mensen. Dat BJZ Utrecht deze stijging in 2013 heeft weten te realiseren is een opvallende prestatie. Nooit eerder liet een organisatie namelijk zo’n grote stijging zien. Ondanks de transitie is er in de jeugdzorg in het algemeen een positieve trend in medewerkertevredenheid te zien, maar BJZ Utrecht springt er echt uit: de tevredenheid bij BJZ Utrecht steeg met maar liefst 18%. Het meest opvallend is de tevredenheid over de manier waarop de organisatie wordt geleid. De medewerkers waarderen de manier waarop de directie openheid van zaken geeft en de visie deelt over de toekomst van de jeugdzorg. Hoewel de werkdruk bij BJZ hoog is, zijn de medewerkers trots op wat ze doen en vinden ze hun werk erg leuk. Met de toename van de tevredenheid over het leiderschap stijgt ook de tevredenheid over de kwaliteit die de organisatie levert.

 

Verbetertraject

 

Na de vorige meting hebben de afdeling HR en de directie ingezet op een verbetertraject. Er zijn onder andere filmpjes gemaakt waarbij medewerkers aan het woord komen over het toekomstperspectief van Bureau Jeugdzorg. “Dat geeft het perspectief aan waar we het voor doen. Maar het was ook erg belangrijk om de medewerkers meer vertrouwen te geven. Medewerkers moeten zelf beslissingen durven nemen binnen de afspraken en regels in de jeugdzorg. Verder hebben we ingezet op het opleiden van medewerkers en de doorgroeimogelijkheden” aldus Jan-Dirk Sprokkereef.

 

Lof

Directeur Arie Pieter Veldhoen is vol lof over het resultaat. “Dit is een hele sterke toename in medewerkertevredenheid. Juist in deze turbulente tijden in de jeugdzorg is dit een knappe prestatie. BJZ Utrecht heeft heel duidelijk ingezet op vertrouwen en groei van medewerkers. Dat gecombineerd met een toekomstperspectief vanuit het SAVE-project is een gouden concept.“

Meer lezen