Weer wennen op je werkplek

Met de steeds gunstiger wordende coronacijfers, kunnen we de aloude campagne: ‘Wij gaan weer naar school’ aanpassen naar ‘Wij gaan weer naar kantoor’. We zien dat organisaties voorzichtig de deuren openen om daar het werk te hervatten. Maar hoe pak je de draad op als je elkaar bijna anderhalf jaar lang alleen maar online hebt gezien en de wereld ondertussen ook niet hetzelfde is gebleven? Het is logisch dat collega’s weer aan elkaar moeten wennen, behoefte hebben om bij te praten en misschien ook wel zijn veranderd.

Drie tips voor een goede reboarding op het werk. 

  • Welkom terug!
    Hoewel het thuiswerken zowel voor- als nadelen biedt, kijken veel werkenden uit naar het moment waarop zij met een goedgevulde lunchbox naar weer écht naar het werk kunnen. Collega’s zien, wat meer afwisseling en vooral niet meer de hele dag praten tegen beeldschermen. Geef dus gerust een feestelijk tintje aan het terugkomen op de werkplek. Denk aan een uitnodiging waar je blij van wordt, een loper bij de ingang, ballonnen of een banner met een warm welkom.

 

  • Ontdek elkaar opnieuw.
    Vertrouwen
    en verbinding zijn belangrijke factoren voor het ontstaan van werkgeluk. ‘Hoe hou ik die verbinding’ was voor menig manager een breinbreker in de afgelopen tijd. Wanneer je elkaar weer in het echt ontmoet, is het een mooi moment om dat gevoel van verbinding een boost te geven. Een goed gesprek helpt hierbij. Zo’n gesprek faciliteer je gemakkelijker met een gebruik van een andere werk/spelvorm. Denk bijvoorbeeld aan het spel ‘Openhartig’. Deel het uit in de teams en nodig de teams om het te spelen. Goede gesprekken gegarandeerd! Klik hier om het spel te bestellen. Het spel is in verschillende thema’s verkrijgbaar. Omdat ‘zingeving’ ook een belangrijke factor is voor het ontstaan van werkgeluk, past deze goed bij reboarding op het werk.

 

  • Veranderkunst
    Gemiddeld hebben je hersenen zo’n 6 weken nodig om nieuw gedrag te oefenen en te herhalen, voordat het een gewoonte is (Jaap Murre hoogleraar Theoretische Neuropsychologie aan de Universiteit van Amsterdam). Het thuiswerken heeft voor veel mensen aanzienlijk langer geduurd dan die zes weken, met heel wat nieuwe hersenstructuren als resultaat. We kunnen Teamsen, Zoomen en ons werk op een nieuwe manier organiseren. Gelukkig vraagt na ruim een jaar thuiswerken bijna niemand meer waar de ‘Mute-knop’ zit, dat hebben we inmiddels wel geleerd. Controlerend leiderschap werd ingewikkelder op afstand, dus voor veel leidinggevenden was de afgelopen tijd een spoedcursus ‘vertrouwen en loslaten‘. Nog meer nieuwe hersenstructuren. Met al die nieuwe inzichten zou het vreemd zijn om de draad van het pre-corona-tijdperk precies als toen weer op te pakken.
    Ongetwijfeld hebben we in de afgelopen tijd ook dingen losgelaten. Dingen die we – voordat Corona om de hoek kwam – dagelijks deden. Bijvoorbeeld in de manier waarop we op kantoor met elkaar omgingen, gebruiken op kantoor, bepaalde gezegden. Een mooi moment om bewust die ‘nieuwe start‘ te maken op kantoor. Ga met medewerkers in gesprek over hoe voor hen het werken eruit mag komen te zien. Waar werk je het liefst en hoe is de verhouding thuiswerken / aan de slag op de werkplek? Hoe overleggen jullie het fijnst (digitaal/analoog of hybride)? Wat zijn jullie verwachtingen van elkaar? Helemaal terug naar het oude is dus niet het doel, meer op het zoek gaan naar de kaders voor gelukkig werken na Corona. Het Thuiswerkonderzoek van de MonitorGroep kan je daarbij helpen. Medewerkers geven hierin bijvoorbeeld hun voorkeur aan in de balans thuiswerken/op kantoor werken. Door daarna in gesprek te gaan over de resultaten (hier kunnen we jullie in begeleiden als daar behoefte aan is), kun je het koppelen aan taken en verantwoordelijkheden en ontwikkel je jullie nieuwe visie op werk.

Voor alle organisaties die in de komende maanden de deuren van het kantoor (voorzichtig) openen: veel plezier bij het elkaar opnieuw ontmoeten, blijf nieuwsgierig naar elkaars ervaringen waar je ook werkt: voel je thuis :-).

Marlies van Dissel
Onderzoeker & Adviseur bij onderzoeksbureau De MonitorGroep

Meer lezen