Aandacht voor aandacht

Werkgeluk groeit met aandacht voor aandacht

Natuurlijk heb je aandacht voor elkaar op het werk: je vraagt een collega voor een kop koffie en maakt een praatje met de medewerkers van de receptie. Vanzelfsprekend, of toch niet?
Vanuit het beeld dat mensen het druk hebben, we onze aandacht verdelen over veel verschillende dingen en het punt dat de samenleving verder individualiseert riep bij ons de vraag op: hoe zit het met aandacht voor elkaar op het werk? In het Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2024 van de MonitorGroep en de Werkgeluk Academy was aandacht een belangrijk thema. 

Aandacht doet goed

Het Nationaal Werkgeluk Onderzoek bevestigt: aandacht doet goed. Gezien worden is een wezenlijk aspect in het mens zijn. In teams waar medewerkers genoeg aandacht hebben voor elkaar, zien we dat mensen positiever hun werk beleven dan mensen die onvoldoende aandacht voor elkaar ervaren. Aan de andere kant wordt ook duidelijk dat in teams waar collega’s onvoldoende naar elkaar omzien, het werkgeluk laag is. Ditzelfde patroon is te zien in de grafiek waar mensen aangeven dat de leidinggevende voldoende persoonlijke aandacht heeft voor de medewerker. Bij medewerkers die meer persoonlijke aandacht van hun leidinggevende ervaren, ligt het werkgeluk hoger. Overall lijkt onderlinge aandacht binnen het team nóg belangrijker dan aandacht vanuit de direct leidinggevende.

Werken in eenzaamheid

Aandacht voor elkaar en omzien naar elkaar: je ziet ze ook terug in de factoren ‘verbinding’ en ‘plezier’ uit de 8 van Werkgeluk. Daar waar weinig aandacht is voor elkaar, mensen zich niet (goed) gezien voelen, mensen verbinding missen, of zich niet goed begrepen voelen, kan een gevoel van eenzaamheid ontstaan. Hoe zit het met eenzaamheid in werk? Wij vroegen het aan de medewerkers. Dat biedt ons een helder inzicht die aanzet tot nadenken. Namelijk: 

Profiel van de eenzame collega

Hoe herken je een collega die zich (soms) eenzaam voelt? Of kennen we allemaal dat gevoel van eenzaamheid in het werk? We zijn nagegaan bij welke groepen werkenden het gevoel van eenzaamheid het meest op de voorgrond is. We zien een relatie met leeftijd en gevoel van werk. Het gevoel van eenzaamheid op het werk zien we het sterkst terug bij werkenden tot 45 jaar. Heeft dit misschien te maken met de lengte van een dienstverband? Voelen mensen zich eenzaam op het moment dat ze nieuw zijn in een organisatie? Nee, ook dat valt niet te zeggen. Uit de cijfers uit het Nationaal Werkgeluk Onderzoek blijkt dat de grootste categorie ‘eenzame’ werkers 3-5 jaar verbonden aan de organisatie is.

Hoe gaat het met je?

Wat kun je als organisatie met deze bevindingen? En wat als medewerker? We kunnen beleidsplannen schrijven om eenzaamheid op het werk tegen te gaan, protocollen maken en actieplannen formuleren. Maar in het verminderen van eenzaamheid op het werk kunnen we allemaal van betekenis zijn. Hoewel er in de leeftijdsgroepen tot 45 jaar het vaakst eenzaamheid wordt ervaren, is het iets dat voorkomt onder alle leeftijden: zowel onder mensen die al lang in dienst zijn als onder nieuwkomers.  We kunnen elkaar helpen om een gevoel van eenzaamheid weg te nemen, door wat vaker tijd voor elkaar te nemen. Écht te vragen hoe het met iemand gaat en door verbinding te maken met de ander. Zoek contact met collega’s die zich wat minder verbonden voelen. Met al een klein moment van aandacht, draag je bij aan het welzijn en het werkgeluk van je collega’s en dikke kans dat het ook jou een goed gevoel geeft. 

Onderstaand citaat is een treffend voorbeeld van wat eenzaamheid doet en dat het zelfs een reden kan zijn om de organisatie te verlaten.

Meer lezen