Ster-way to werkgeluk

Ster blinkt uit in alle 8 factoren van werkgeluk en hoort daarmee bij de meest werkgelukkige organisaties in Nederland. Directeur Frank Volmer en HR Manager Esther Handgraaf ontvingen het certificaat Topwerkgever uit handen van Arie Pieter Veldhoen van de MonitorGroep. Wat is de ‘Ster-way to werkgeluk?’ 

Iedereen kent Ster: de organisatie die zorgt voor de verkoop van reclameruimte, overal waar NPO ook is: op radio, tv en online. Ster vraagt iedere twee jaar via een uitgebreid medewerkersonderzoek hoe het gaat met de medewerkers. De afgelopen twee jaar steeg het werkgeluk op veel punten. 

‘We hebben geen roer omgegooid na het vorige medewerkersonderzoek, maar we zijn doorgegaan met luisteren naar en inspelen op de behoeftes van onze medewerkers. Ik heb het gevoel dat medewerkers nu nog meer zien dat we werkgeluk belangrijk vinden en dat we er veel voor doen om te zorgen dat het goed met de medewerkers gaat.’ 

De Ster-way to Werkgeluk

Esther Handgraaf vertelt over acties die in de afgelopen twee jaar zijn ingezet om het werkplezier te vergroten. Het levert een mooie lijst op van (kleine en iets grotere) acties met een gezamenlijke grote impact. De mooiste voorbeelden uit de Ster-way to werkgeluk voor je op een rij:  

1. Sterrenstelsel in beweging
Naast Ster-brede acties is ook ieder team met de resultaten aan de slag gegaan. 'Ieder team kreeg ruimte om te doen wat past bij de resultaten van het team. Dat leverde heel mooie acties op.' aldus Esther Hangraaf. Dus nee, het was geen top-down aanpak, het hele Sterrenstelsel kwam in beweging.
2. Bekend maakt bemind
Teams die samenwerking wilden verbeteren, kozen voor ‘Discovery Insights’. Teamleden leerden elkaar beter kennen en begrijpen vanuit psychologische voorkeuren. Door als team deze verschillen zichtbaar te maken en te benoemen, ontstond een betere samenwerking en verbinding.
3. Vallende sterren
Soms gaat het niet zo goed met iemand. Ook dan doet Ster er veel aan om de collega weer “back on track” te helpen. Bijvoorbeeld met behulp van persoonlijke coaching of het bieden van maatwerk om te kunnen rouwen. Het geven van vertrouwen, vrijheid en coulance is bij Ster niet alleen tijdens de Coronatijd aan de orde. Dat wordt gevoeld en gewaardeerd. Als werkgever krijg je daar gelukkige, loyale, goed presterende medewerkers voor terug. Goed werknemerschap verdient goed werkgeverschap, en andersom natuurlijk.
4. Sterren in rennen
Voor Esther Handgraaf staat vitaliteit hoog op de agenda. Een energiek gevoel, gaat volgens haar hand in hand met lekker in je vel zitten en fitheid. Naast fruit op kantoor en de driewekelijkse stoelmassage kwam Ster ook letterlijk in beweging. Wekelijks werken collega's zich in het zweet tijdens een sportles en er wordt fanatiek meegedaan aan loop-, fiets-, voetbal- en padelevenementen. Ook werd loopcoaching ingezet. 'Medewerkers die voorheen nooit hebben hardgelopen, doen nu mee met de Hilversum Cityrun! ' vertelt Esther enthousiast.
5. Goed gesprek
In een projectgroep met collega’s uit verschillende afdelingen is een nieuwe gesprekscyclus ontwikkeld. Hierin is expliciete aandacht voor samenwerking, werkgeluk en vitaliteit verankerd. Alle teammanagers hebben trainingen gevolgd op het gebied van gespreksvaardigheden. Ook hebben alle collega’s workshops gevolgd over feedback en feedforward geven en ontvangen. Dit alles heeft al veel betekenisvolle gesprekken en ontwikkeling opgeleverd.
6. Efficiënt werken
Een team introduceerde de IUKA-methode voor efficiënt overleggen: Inhoudelijk Uitnodigen, Kritisch Accepteren. Kortom: Alleen deelnemen aan vergaderingen waar jij écht bij moet zijn. Een ander team stelde het monnikenuur in. Tijdens dit uur onderbreken/storen de collega’s elkaar niet. Het resultaat: een voldaan gevoel als na dat monnikenuur die ene klus in een goede flow is afgerond!
Vorige slide
Volgende slide

Ondanks dat Covid-19 hier en daar voor vertraging zorgde in alle verbeteracties, is de opvolging van het medewerkersonderzoek nooit van het netvlies verdwenen. De verbeteracties, de gesprekken erover en zo nu en dan een kort bericht op Intranet over de voortgang helpt om de verbetervibe hoog te houden. En met resultaat dus: Ster heeft een goede dosis werkgeluk om deze zomer mee te verhuizen naar het nieuwe kantoor in het Media Park. 

Over TopWerkgevers

Topwerkgevers is een initiatief van de MonitorGroep. De MonitorGroep helpt organisaties werken aan werkgeluk en is trots op alle organisaties die zich daarvoor inzetten. 

Juni 2022, MonitorGroep

Meer lezen