“Je moet zoveel mogelijk samen werken aan een droom, door alle ontwikkelingen heen” zegt Akke Wiersma, directeur van Stichting de Kubus, hét centrum voor kunst & cultuur in Lelystad. Bij Kubus werken 70 medewerkers. Tussen 2012 en 2018 is hun werkgeluk sterk toegenomen. Akke Wiersma legt uit welke koers zij daarvoor heeft gevolgd.
Verbinden
“De stijging zit hem vooral in de verbeteracties die wij samen met de medewerkers hebben gedaan. We gingen echt sámen aan de slag en hielden de acties behapbaar. Als organisatie willen wij mensen verbinden met kunst, maar die verbinding zoeken wij bij medewerkers ook. Ik ben ervan overtuigd dat mensen je grootste kapitaal zijn. Binnen Kubus is er zoveel creativiteit, passie en enthousiasme. Dat blijft, ook als er minder geld is. Dus hebben we medewerkers aangemoedigd dat in te zetten en hebben we samen de nieuwe koers van Kubus bepaald. Op die manier creëer je draagvlak en voelen medewerkers zich mede-eigenaar van de strategie.”
Trots en plezier
Dat dit wij-gevoel en mede-eigenaarschap goed werkt, laten de onderzoeksresultaten zien. Bij de uitreiking licht Daphne Analbers van de MonitorGroep toe dat Kubus ten opzichte van andere organisaties in Nederland vooral hoog scoort op ‘werken bij een leuke organisatie’ en ‘trots zijn op het werk’. Ook zijn de medewerkers erg tevreden over de vrijheid die zij krijgen om zelf dingen te ondernemen. Akke Wiersma: “Persoonlijk leiderschap wordt bij Kubus gestimuleerd. We stropen met zijn allen de mouwen op en iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden. En dat we dat met plezier en een enorme drive doen, dat merkt de klant ook. Wij verkopen onze passie.”
Blijven dromen
Maar hoe houd je dat plezier en die tevredenheid hoog in tijden dat het minder gaat? In 2013 en 2015 vonden er reorganisaties plaats bij Kubus en hebben zij echt moeten kijken hoe ze de subsidies die ze kregen zo goed mogelijk konden besteden. Akke Wiersma: “Het is belangrijk om iedereen daarbij te betrekken. Maar net zo belangrijk is het om te blíjven dromen. Ook als het minder gaat. Kijk naar de wielrenner Johnny Hoogerland die na een zeer pijnlijke val in het prikkeldraad weer op zijn fiets stapt. Dat is omdat hij een droom heeft, een hoger doel.” Akke Wiersma vertelt dat ook zij zo’n droom hadden: een nieuwe entree die uitnodigde om binnen te lopen en Kubus een open en gastvrije uitstraling gaf. “En dat is gelukt! De nieuwe entree is er,” vertelt ze trots. “En dat komt omdat wij ons als groep onuitputtelijk en met veel liefde en veerkracht blijven inzetten voor ons hoger doel: groeien door kunst.”