Werken vanuit je sterke punten

Bij de MonitorGroep hebben we heel wat talent in huis. En met een aantal verse collega’s erbij was het weer tijd om samen met die talenten aan de slag te gaan. Naast inspirerend en werkgeluk-verhogend, is het ook een positieve vorm van werken aan je persoonlijke- en teamontwikkeling. Daarom volgden we de workshop ‘Sterke Punten’ van 5Talenten met alle ‘Groepies’. 

Workshop Sterke Punten

Werken vanuit talent begint met het kennen van talent. Daarom krijgt elke nieuwe collega bij de start een mogelijkheid om via de StrenghtsFinder van Gallup haar/zijn talenten in beeld te brengen. In een mooi rapport van 5talenten ziet iedereen dus zijn eigen talenten-top5 en krijgt zij/hij een sterke punten gesprek. Maar… alleen met het kennen van je talent ben je er nog niet. 

Na corona was het tijd voor een vervolgworkshop ‘Sterke Punten’ met het hele team. Nuttig om het werken vanuit talent een boost te geven maar het is ook nog eens een hele prettige manier om elkaar nog beter te leren begrijpen. 

Luisteren

Lucy zette ons met theorie en oefeningen aan tot nadenken, tot de essentie van werken vanuit talent: Luisteren naar elkaar. Écht luisteren. Ontzettend waardevol om onbevangen te horen hoe collega’s hun talenten de ruimte geven, waar zij hun uitdagingen zien en hoe ze zelf aankijken tegen hun talent. 

"Luisteren zonder oordeel of gekleurde bril. Onbevangen praten met anderen. Zo ontdek je dingen van elkaar die je nog niet wist".

Lucy Scharloo hielp ons tijdens een inspirerende middag op weg met hefboomvaardigheden, het (her)kennen van talent en het nog beter gebruiken van talent.

Hefboomvaardigheden

Kun je ook ‘teveel’ talent hebben? Nee, dat is volgens Lucy niet het geval. Wel kun je een talent teveel naar voren brengen waardoor je zelf tegen bepaalde dingen aan gaat lopen. Bijvoorbeeld: verantwoordelijkheid is mooi, maar zodra je je voor alles en iedereen verantwoordelijk voelt, kan in plaats van een talent meer als een last voelen. Hefboomvaardigheden helpen je om je talent te reguleren op het moment dat ze in de ‘overdrive’ terecht komen. 

Talent op de kaart

En om na de workshop te blijven werken vanuit talent, staan onze talenten op kantoor letterlijk op de kaart. Met de bordjes zoals hieronder, zijn de talenten niet te missen en maken we gemakkelijk een koppeling tussen ons talenten en de uitdagingen waar we voor staan. Verder komen de talenten terug tijdens de wekelijkse ‘pitch’, ons ‘heilige’ afstemmingsmoment waarin we niet alleen kennis delen, maar ook kijken naar hoe het ervoor staat met ons werkgeluk, werkdruk én talenten. 

Meer lezen