Lessen over leiderschap

Als leidinggevende heb je een behoorlijk aandeel in het werkgeluk van de medewerkers. Dat blijkt uit het Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2022. Medewerkers die positief zijn over hun direct leidinggevende, zijn beduidend meer werkgelukkig! Maar dan moet je wel een aantal principes toepassen, anders kun je het werkgeluk net zo hard breken, want ook een laag werkgeluk gaat samen met het oordeel over je stijl van leidinggeven. 

Leiding geven aan werkgeluk

Wat maakt nou of je als leidinggevende medewerkers gelukkig maakt? Kortgezegd moet je je medewerkers kennen, je moet een growth mindset hebben en je moet inspireren. Als je dat doet, is de kans groot dat je positiever wordt beoordeeld en dat het werkgeluk van je medewerkers 2 punten hoger ligt (grafiek hieronder). En gelukkige medewerkers blijven veel langer bij de organisatie, dus in een krappe arbeidsmarkt is dat grote winst. Leuk detail: gender speelt hierbij geen rol. Het maakt voor het werkgelukcijfer van de medewerker niet uit of de leidinggevende een man of vrouw is en mannen en vrouwen geven hun leidinggevende gemiddeld dezelfde beoordeling.

 

Leiderschap in verbondenheid

Waar gaat het dus om in de relatie tussen een medewerker en een leidinggevende? Het gaat over verbondenheid en elkaar kennen. Een goede relatie tussen medewerker en leidinggevende is essentieel voor de manier waarop de medewerker de leidinggevende beoordeelt én voor z’n eigen werkgeluk. Leidinggevenden die positief worden beoordeeld blinken uit in drie punten: 
 
  1. Ze geven energie
  2. Ze begrijpen hoe je in elkaar zit (persoonlijkheid)
  3. Ze zien je kwaliteiten en je ontwikkelmogelijkheden
Een belangrijke tip voor leidinggevenden: overdrijf! Uit het onderzoek blijkt namelijk dat leidinggevenden zichzelf 20-25% overschatten op elk aspect van hun stijl van leidinggeven. Dat betekent bijvoorbeeld dat 80% van de leidinggevenden vindt dat zij/hij mensen laat groeien, maar van de medewerkers beleeft maar 60% dat zo. Bij de growth mindset en bij waardering is dat verschil het grootst. Kortom, extra aandacht aan ontwikkeling en waardering is alleen maar goed.  

Growth Mindset

Mensen die leiding geven vanuit een growth mindset hebben een positievere invloed op het werkgeluk tegenover leidinggevenden vanuit een fixed mindset. Een leidinggevende die erin gelooft dat mensen blijven groeien en ontwikkelen, wordt positiever beoordeeld. Een echte growth mindset betekent dat je mensen stimuleert in hun groei en zelf het goede voorbeeld geeft. 

Gelukkige leidinggevenden

Worden leidinggevenden nou zelf ook gelukkig van hun werk? Daarop kunnen we volmondig ‘ja’ antwoorden. Leidinggevenden in Nederland voelen zich met een gemiddeld cijfer van 7,5 meer werkgelukkig dan niet leidinggevenden (7,2). Een belangrijke factor hierbij is autonomie: vrijheid om je werk op je eigen manier te doen en invloed hebben in de organisatie. 

Leestip: Effectief leiderschap met de 8 van werkgeluk KLIK HIER

NATIONAAL WERKGELUK ONDERZOEK 2022
Het nationaal werkgelukonderzoek (NWGO) wordt twee keer per jaar uitgevoerd door de MonitorGroep & Gelukkigwerken Academy in samenwerking met verschillende partners.
Werkgeluk onderzoek logo
Wil je meer weten?

Marlies van Dissel is één van de onderzoekers bij de MonitorGroep die het nationaal werkgelukonderzoek heeft uitgevoerd. Wil je meer weten over het onderzoek, neem gerust contact op. Marlies vertelt je graag meer. 

030 – 2887 558
mvandissel@monitorgroep.nl

Marlies van Dissel - MonitorGroep GEEL
Uitgevoerd door
Gelukkig Werken Academy
MonitorGroep WAW 500px

Meer lezen