Leidinggeven aan werkgeluk

Hoe maak je als leidinggevende je medewerkers werkgelukkiger? Welke leiderschapsstijl draagt het meest bij aan hun werkgeluk?  

Impact van leiderschap op werkgeluk

In het Nationaal Werkgeluk Onderzoek van juli 2021 onderzochten wij acht verschillende leiderschapsstijlen en de resultaten zijn verrassend. Allereerst heeft de stijl van leidinggeven een duidelijk een verband met werkgeluk. Je zou dus denken, goed leiderschap doet werkgeluk groeien. Het effect blijkt echter ook omgekeerd: je kunt als leidinggevende ook veel fout doen.

Zoveel mensen zoveel wensen, dus het valt te betwisten of ‘de goede leiderschapsstijl’ bestaat. Wij zien wel dat er specifieke leiderschapsstijlen zijn waaronder werkgeluk floreert. Zodra leidinggevenden zich betrokken tonen met de medewerkers, vertrouwen uitspreken en waardering tonen aan de medewerkers, geeft dit een boost aan het werkgeluk. Opvallend: medewerkers ervaren wel stijlverschillen tussen vrouwelijke en mannelijke leiders, maar dat leidt niet tot meer werkgeluk.

Werkgeluk onder druk

Wil je een werkgelukkig team? Dan kun je sturend en controlerend leiderschap beter achterwege laten. In het Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2021 zien we dat een controlerend en sturend leiderschap de medewerkers duidelijk inleveren op hun werkgeluk.

HR-Proeverij: nog meer over werkgeluk & leiderschap

Op donderdag 23 september (15.30 – 17.00) neemt Arie Pieter Veldhoen je in dit gratis webinar verder mee in leiderschap en werkgeluk. Ontmoet andere HR-adviseurs en leidinggevenden en deel ervaringen uit andere organisaties. Wil je deelnemen, schrijf je dan in. Dit webinar is onderdeel van de HR-Proeverij. Andere aankomende webinars uit de HR-Proeverij:

– Psychologische veiligheid als basis voor een teamprestatie (door Joriene Beks en Hans van der Loo )

– Hoe zorg je voor je eigen werkgeluk en hoe geef je leiding aan het werkgeluk van anderen? (door Onno Hamburger)

#werkgeluk #hr #webinar #weekvanhetwerkgeluk #leiderschap


Lees meer over de HR Proeverij en schrijf je in

Meer lezen